Wereld Nevelpanterdag
Het is vandaag Wereld Nevelpanterdag! Op 4 augustus staat de nevelpanter in het zonnetje.
De nevelpanter in het wild
De prachtige nevelpanters zijn echte nachtdieren én heel schuw, waardoor ze mensen zoveel mogelijk vermijden. Ook leven ze voornamelijk solitair en zijn ze veel te vinden in de bomen. Kijk in het verblijf van de nevelpanters ook eens omhoog als je ze niet meteen kunt vinden.
De behendige nevelpanter komt voor in het tropisch regenwoud ten zuiden van de Himalaya. Als gevolg van habitatvernietigingen en stroperij om hun mooie vacht, botten en vlees loopt het aantal nevelpanters in het wild helaas snel terug. Daarom staat dit dier op de Rode Lijst van het IUCN genoteerd als ‘kwetsbaar’. Hoewel de jacht op de nevelpanter grotendeels verboden is, blijkt dit in de praktijk lastig te handhaven. Gelukkig zijn er veel beschermde gebieden zoals nationale parken waar de panter veilig kan leven. Toch moeten we blijven werken aan de bescherming van dieren zoals de nevelpanter. Elk dier heeft een functie in het ecosysteem en wanneer er soorten uitsterven, verzwakt het ecosysteem. Mensen zijn de oorzaak van het uitsterven, daarom moeten wij mensen er ook wat aan doen.
Nevelpanters in Ouwehands Dierenpark
Ouwehands Dierenpark neemt deel aan verschillende Europese soortbehoudsprogramma’s. Zo wordt er ook gewerkt aan een soortbehoudsprogramma voor nevelpanters. En dat is succesvol! Er zijn sinds 2019 al vijf jongen geboren in Ouwehands. De jongen worden uitgezet in andere dierenparken over de wereld en daarmee wordt er een mooie bijdrage geleverd aan de instandhouding van deze kwetsbare diersoort. Door dieren ‘uit te wisselen’ met andere dierentuinen zorgen we er ook voor dat er genetisch gezonde dierpopulaties in stand worden gehouden.
Wat kan jij doen om de nevelpanter te helpen?
Maar jij kunt ook iets doen om de nevelpanter te helpen! Habitats worden voornamelijk verwoest om ruimte te maken voor het verbouwen van palmolie. Let er dus op bij het kopen van producten dat deze geen palmolie bevatten of check of een product een RSPO-label (Rountable on Sustainable Palm Oil) heeft. Het zit onder andere in zeep, crèmespoeling, deodorant, lippenbalsem, scheerschuim, billendoekjes, shampoo, wasmiddelen, maar ook in voedingsmiddelen zoals frituurolie, koekjes, pindakaas en sauzen. Hoe minder mensen producten met palmolie kopen, hoe minder regenwoud er gekapt moet worden voor het verbouwen ervan.
Ook wordt er meer en meer bos gekapt. Dit leidt tot het verdwijnen van planten- en diersoorten, maar het zorgt er ook voor dat er minder CO2 opgenomen wordt. Houtkap versterkt hiermee de klimaatverandering. Let er bij de aanschaf van hout(en producten) op dat het een FSC- of PEFC kleurmerk heeft. Natuurlijk kan Europees hout tropisch hardhout vaak vervangen en is tweedehands of gerecycled hout ook een goede optie. Daarnaast zijn er initiatieven zoals Trees for All waarmee je kunt doneren voor het planten van nieuwe bomen. Er is nog een lange weg te gaan, maar alle kleine beetjes helpen!