Bijtkracht beren
Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk doel van Ouwehands Dierenpark. Sommige onderzoeken zijn erop gericht de dieren in het park zo gezond mogelijk te houden. Andere onderzoeken geven ons kennis waarmee we kunnen bijdragen aan het behoud van diersoorten in het wild.
Hoe zijn beren aangepast aan hun dieet?
Bij Ouwehand hebben we wel vier soorten beren: bruine beren, ijsberen, Maleise beren en panda’s. Ze hebben zich allemaal aangepast aan een ander dieet- van bijna alleen maar vlees en vis bij de ijsbeer, tot alleen planten bij de panda’s. Bij dit onderzoek kijken we vooral hoe de kaken en schedel in de evolutie zijn aangepast aan het kauwen van hun speciale dieet. Dit gebeurt door de bijtkracht van onze beren te meten, en 3D modellen te maken van beren-schedels.
Dit onderzoek is ook belangrijk voor verzwakte beren die wereldwijd in opvangcentra terecht zijn gekomen, en weer in de natuur uitgezet gaan worden. Het is namelijk moeilijk om te bepalen wanneer een beer voldoende hersteld is om zich weer alleen te redden. Een goede bijtkracht laat zien dat de beer weer klaar is om zelfs de hardste delen van zijn dieet in de natuur weer aan te kunnen, en dus weer fit genoeg om zich te redden in de natuur. Dit onderzoek test deze methode om fitheid bij herstellende beren te meten.
Maar hoe meet je hoe hard een beer kan bijten? Door het een leuk spel te maken. De beren kunnen in een apparaat bijten, en krijgen dan automatisch een beetje honing of een andere beloning. Dit is voor de beer te vergelijken met kauwen op een tak of stam waar een honingraat in zit, of op het bot van een prooi. In de natuur moet je steeds harder bijten om het laatste beetje er uit te krijgen. Dit wordt gesimuleerd doordat de beren steeds iets harder moeten bijten om de beloning te krijgen. Op die manier kunnen we leren wat hun maximale bijtkracht is. Onze beren zijn nu al erg enthousiast over hun snack-automaat, en komen graag even kauwen.
Bijdragen aan dit onderzoek?
Met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek bij de diersoorten. Wil je zelf ook nog een donatie doen? Dan mag dat natuurlijk altijd via deze donatiepagina.