Ontwikkeling ijsbeertweeling

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk doel van Ouwehands Dierenpark. Sommige onderzoeken zijn erop gericht de dieren in het park zo gezond mogelijk te houden. Andere onderzoeken geven ons kennis waarmee we kunnen bijdragen aan het behoud van diersoorten in het wild.  

In november 2019 kreeg één van de ijsberen twee jongen. We bestudeerden het gedrag  en de ontwikkeling van de tweeling in de eerste twee maanden van hun leven. Ook keken we naar de afstand tussen moeder en jongen.

Na twee weken zagen we de eerste vacht groeien, na ongeveer vier weken konden ze kruipen en na vijf weken gingen de ogen open. In het begin rustte de moeder veel en zoogde haar jongen, maar na drie weken zagen we haar activiteit toenemen. Tegen het eind van het onderzoek liet ze de jongen zo’n 50% van de tijd alleen. Toen konden ze zichzelf makkelijk warm houden en speelden veel met elkaar. Er leek regelmatig ruzie te zijn om drinktepels, maar na observatie concludeerden we dat de jongen bij alle tepels dronken en geen duidelijke voorkeur hadden. Beide zijn goed gegroeid en kregen dus genoeg melk.

Dit onderzoek heeft inzicht gegeven in het gedrag en ontwikkeling van ijsbeertjes in de eerste twee maanden van hun leven, iets wat bijna onmogelijk te observeren is in het wild.

Bijdragen aan dit onderzoek?
Met jouw bezoek aan Ouwehands Dierenpark draag je direct bij aan de mogelijkheden voor onderzoek bij de diersoorten. Wil je zelf ook nog een donatie doen? Dan mag dat natuurlijk altijd via deze   
donatiepagina.